Bazen sessizlikte huzuru ararsın. Suya düşen yaprağın sesi bile şarkı gibi gelir ya insana… İşte Türkiye’nin gölleri, tam da böyle anlara eşlik eden büyülü rotalarla dolu. Ruhunu tazelemek, doğanın kollarında kaybolmak isteyenler için hazırladığımız bu liste, hem hayallere hem de rotalara ışık tutuyor. Çantanı topla, yola çıkalım!
Turkuazın davetkâr ışıltısı, beyaz kumların masalsı dokusu… Salda Gölü, hayallerdeki tropik adalardan bir parça gibi. Ama uzakta değil, Burdur’un Yeşilova’sında sessizce seni bekliyor. Huzuru burada bulamıyorsan, başka nerede bulursun ki?
Ne yapmalı?
Sonbahar mı dedin? Ah, Abant o mevsimde bir ressamın elinden çıkmış gibi. Sarı, turuncu, kahverengi... Her bir yaprak gölün üzerindeki aynaya yansıyarak renk cümbüşü yaratıyor. Bir faytona atlayıp nostaljik bir tur yapmadan sakın dönme!
Ne yapmalı?
Büyük, sakin ve bir o kadar da davetkâr. Eğirdir Gölü, Isparta’nın kıyısında adeta "Gel, bir soluklan," diyor. Tatlı suyu, çevresindeki küçük adaları ve huzurlu atmosferiyle kaçamak yapmak isteyenlerin kaçırmaması gereken bir rota.
Ne yapmalı?
Karadeniz’in kalbi gibi. Sislerin içinde ahşap evler, yeşilin bin bir tonu ve göle doğru eğilen ağaç dalları… Uzungöl, insana şunu söyler: “Dur biraz, telaş etme. Nefes al ve dünyayı izle.” Burada zaman yavaş akar, belki de bu yüzden ruhu dinlendirmek için birebir.
Ne yapmalı?
Deniz gibi büyük, sonsuz gibi geniş. Van Gölü, sadece bir göl değil; tarih, kültür ve doğanın birlikte yazdığı bir destan. Akdamar Adası’nın dalgalarla süslenen hikâyesini dinlemeden buradan ayrılmak olmaz.
Ne yapmalı?
Marmara’nın incisi gibi. Şehirden kaçışın en pratik adresi Sapanca, göl kıyısında huzuru bulmak isteyenlere kollarını açıyor. Göl kenarındaki kafelerde sabah kahvaltısı yaparken suyun üzerinde süzülen martıları izlemek, insana “İyi ki geldim,” dedirtiyor.
Ne yapmalı?
Her biri kendi masalını anlatan yedi küçük göl. Yedigöller, sessizliğin ve doğanın şarkısını dinlemek isteyenler için bir cennet. İlkbaharda yeşilin bin tonu, sonbaharda ise kızıl ve altın yapraklarla başka bir dünyaya götürüyor seni.
Ne yapmalı?
Türkiye'nin en güzel gölü hangisi?
Güzellik göreceli derler, ama Türkiye’de göller konuşsa Salda Gölü “Ben bir masal diyarıyım,” derdi şüphesiz. Turkuazın zarafeti, beyaz kumların naifliği… İnsan, kendini bir tabloya bakıyormuş gibi hissediyor burada. Ama belki Abant’a gidince, “Burası cennet,” diyeceksin. Hangisi mi güzel? Kalbine hangi dokunuyorsa, işte o!
Hangi göllerde yüzülür?
Suya atlamak özgürlük gibi bir şeydir… Salda’nın serinliğinde yüzerken, suyun mineralli dokusu sana masaj yapar gibi. Eğirdir Gölü de nazikçe çağırır seni; “Gel, ferahlatayım ruhunu,” der adeta. Ama dikkat et, her gölde yüzülmez. Van Gölü’ne bakıp bakıp, “Deniz gibi ama yüzmek zor,” diyenlere hak vermek gerek.
En çok göl hangi ildedir?
Bu sorunun cevabı aslında belli: Bitlis ve çevresi, Van Gölü’nün ihtişamını paylaşır. Ama baktığın yere göre değişir bu yanıt. Isparta’nın göl bölgeleri ya da Bolu’nun yeşile saklanmış suları, “Biz de buradayız,” diye el sallar. Anadolumuz bereketli, saymakla bitmez.
Turistik göller nelerdir?
Turizm deyince akla Salda, Uzungöl ve Abant gelir hemen. Van Gölü’nün Akdamar’ı da turistik bir hikâye anlatır. Sapanca Gölü ise şehre yakın kaçamak arayanların limanıdır. Her biri farklı bir masal anlatır, dinlemek isteyenlere.
En temiz göl hangisi?
Eller havaya, ödül Salda Gölü’ne gidiyor! Doğanın el değmemiş bir aynası gibi; berrak, pırıl pırıl. Suya bakınca kendini görürsün, derinliklerinde kaybolmadan. Ama temizlikte iddialı olan Yedigöller ve Eğirdir’i de unutmamak gerek.
Türkiye'nin 4 büyük gölü hangisi?
Bir taht kurulsaydı, Van Gölü zirvede otururdu. Tuz Gölü, krallığın beyaz örtüsü olurdu. Beyşehir ve Eğirdir gölleri ise yan yana dostça yer alırdı. Büyük olan sadece genişlik değil, onların hikâyeleridir de.
Türkiye'nin 2 büyük gölü neresi?
Van Gölü ve Tuz Gölü. Biri mavinin uçsuz bucaksız bir rüyası, diğeri bembeyaz bir sonsuzluk. İkisi de doğanın büyük birer sanat eseri gibi… Baktıkça hayran kalırsın.
Salda Gölü sodalı mı?
Evet, Salda Gölü bir şifahaneye benzer. Sodalı suları cildine iyi gelir, ruhunu hafifletir. Ama bu güzellik hassas, korumak gerek. Salda sadece bir göl değil, doğanın en narin hediyesidir bize.
Türkiye'nin en küçük gölü nedir?
Bir minyatür tablo gibi; “Aygır Gölü” en küçüklerden biri. Ama boyu değil, ruhu büyük olan bir güzellik o. Sessiz ve derin bir köşede, adeta bir mücevher gibi saklanıyor.
Dünyanın en temiz gölü nerededir?
Hayaller İsviçre’ye götürür bizi: Cenevre Gölü. Kristal gibi berrak, aynadan farkı yok. Ama biz kendi göllerimizin rüyasında yaşamayı seviyoruz. Çünkü temizlik sadece suyun berraklığında değil, hissettirdiklerinde saklı.