Gezilecek Yerler

Sivrihisar Gezilecek Yerler

Tatilox.com Konular Sivrihisar Gezilecek Yerler

Sivrihisar'da Gezilecek Yerler: Tarih ve Kültürle Dolu Bir İlçe

Eskişehir’in en eski yerleşimlerinden biri olan Sivrihisar, görenleri kendine hayran bırakan bir yer. Hem tarihi dokusuyla, hem de doğal güzellikleriyle dolu. Anlatmakla bitmeyecek gibi... İşte Sivrihisar’da gezilecek yerler:

 

1. Ulu Camii

Sivrihisar’ın belki de en bilinen yapısı... Selçuklular döneminde, 1274’te inşa edilmiş. Ahşap direkler, ince ince işlenmiş detaylar, mihrapta göz alıcı bir süsleme… Hem ziyaret edebilir, hem de ibadet edebilirsiniz.

2. Nasreddin Hoca Evi ve Anıt Mezarı

Burası, Nasreddin Hoca'nın doğduğu ve yaşadığı topraklar. Evi artık müze; mezarı ise ilçenin en çok uğranan yerlerinden. Mizahıyla bilinen Nasreddin Hoca’nın efsaneleri ve hikayeleriyle dolu bir yolculuk sizi bekliyor.

3. Sivrihisar Kalesi

Bizans’tan kalma bu kale, ilçeye hakim bir tepede yer alıyor. O dönemlerde önemli bir savunma noktasıymış. Sivrihisar’ın ve etrafın manzarasıysa burada baş döndürüyor; manzara için bile gidilir.

 

4. Ermeni Kilisesi (Surp Yerrortutyun Kilisesi)

Tarihi 1881’e dayanan bu kilise, taş işçiliği ve o muhteşem mimarisiyle göz alıcı. Kiliseyi gezmek, burada bir zamanlar yaşamış olanları düşünmek bile yeterli...

 

5. Pessinus Antik Kenti

Friglerden kalma Pessinus Antik Kenti, Ballıhisar Köyü'nde. Bu antik kent, tanrıça Kybele’ye adanmış bir tapınağa sahip. Kazılarda çıkarılan kalıntılar, Frig dönemine ışık tutuyor.

 

6. Seyyid Mahmud Hayrani Türbesi

İslam alimi, mutasavvıf Seyyid Mahmud Hayrani adına yapılmış bu türbe, ziyarete açık. Manevi havası, dua edenlerle dolup taşıyor.

 

7. Zaimoğlu Konağı

Osmanlı dönemi mimarisini en güzel şekilde yansıtan bu konak, ahşap işçiliği ve süslemeleriyle dikkat çekiyor. Günümüzde müze olarak kullanılan konakta geçmişin izlerini takip edebilirsiniz.

 

8. Kilim ve El Sanatları Atölyeleri

Sivrihisar'ın geleneksel kilimleri ün salmış. İlçedeki el sanatları atölyelerinde, bu el emeği göz nuru dokumaları görebilir, hatta kendinize bir tane edinebilirsiniz.                                                                                   

9. Yılkı Atları

Sivrihisar’ın kırsal alanlarında özgürce dolaşan yılkı atları, fotoğrafçılar için mükemmel bir manzara sunuyor. Hem doğayla baş başa kalmak isteyenlere hitap ediyor hem de doğa yürüyüşü için birebir.

10. Sorkun Göleti

Biraz doğa, biraz huzur isteyenler için Sorkun Göleti var. Piknik yapmak, kamp kurmak ya da gölette balık tutmak mümkün. Şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenler için ideal bir köşe.

Sivrihisar’da Neler Var?

Sivrihisar, tarihi zenginliklerle dolup taşıyor. Ulu Camii, Nasreddin Hoca Evi, Sivrihisar Kalesi, Ermeni Kilisesi, Pessinus Antik Kenti, Mahmud Hayrani Türbesi, Zaimoğlu Konağı ve Sorkun Göleti ilk sıralarda gezilecek yerler.

Eskişehir’de Nereye Gitmeli?

Eskişehir’de ise Odunpazarı Evleri, Sazova Parkı, Porsuk Çayı, Balmumu Heykeller Müzesi ve Lületaşı Müzesi gibi yerler öne çıkıyor. Eskişehir’e kadar gitmişken buraları da görmekte fayda var.

Sivrihisar Eskiden Nereye Bağlıydı?

Sivrihisar, Osmanlı döneminde Konya’ya bağlıymış. Cumhuriyet’le birlikte Eskişehir’e bağlanmış.

Sivrihisar’ın Nesi Meşhur?

Ulu Camii, Nasreddin Hoca, tarihi evleri, kilimleri, yılkı atları... Tarihle iç içe, kültürel miraslarla dolu bir ilçe.

Sivrihisar’ı Kim Fethetti?

1074’te Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından fethedilmiş Sivrihisar.

Dünyanın Merkezi Neresi?

Nasreddin Hoca’ya göre tam burası, yani Sivrihisar! "Dünyanın ortası burasıdır" diyen Hoca, köyünün tam merkezde olduğuna inanıyormuş.

Hoş geldiniz
Oturum Aç Kayıt Ol