Bazı seyahatler vardır ki bir bilet kesersin, hayat boyu kapıları açar. İşte, uzun süreli vize tam olarak böyle bir şey. Bir yıl, bazen daha fazlası; bir ülkenin kapısında beklemeyi, her defasında onay almayı dert etmezsin. Yeni yerleri keşfetmek, uzaklarda bir yerlere "merhaba" demek bu vizelerle ne de kolay olur. Özellikle iş peşinde koşanlar, okyanusları aşan öğrenciler ya da göçebe ruhlu gezginler için âdeta bir sihirli anahtar. Peki, o anahtarı nasıl elde ederiz? İşte uzun süreli vize almanın en gizli sırları, şehir şehir rehberle.
Ah, Paris! Hayal kırıklığına yer yok burada, çünkü Paris vize başvurularında insana hep bir şans verir. Bir de sık seyahat edenlerin dostudur; onları uzun süreli vizelerle ödüllendirir.
Ciddiyetin, disiplinin yuvası Berlin, vize konusunda da ciddi. Ama bir o kadar da adil; hazırlığını yaparsan seni yarı yolda bırakmaz.
Bir rüyadır New York. Herkes hayalini kurar, ama bu rüya ABD vizesiyle mühürlenir. Ve ABD vizesi almak bir sanattır; DS-160 formunu doldurmak, mülakatta kendini göstermek bir ritüel gibidir.
Japonya... Onların disiplinli sokaklarına, çay seremonilerine uzun uzun dalmak isteyenler için; ama sadece işi sağlam olanları bağrına basar.
Sydney... Sörfün, sonsuz okyanusun ülkesi Avustralya, özgürlüğe ve maceraya doymaz. Ama her macera cesaret ister, hazırlık ister.
Sisler içindeki Londra, vize başvurusu açısından da oldukça net; hazırlıklıysan, belgelerin yerindeyse o da sana kapılarını açar.
Dubai, ihtişamıyla baş döndürür; burada iş yapan, yatırım yapan herkes de Dubai’nin dostudur. O yüzden hazırlık tamamsa, Dubai vizeni yenileyerek daha uzun süre orada kalabilirsin.
1. 5 yıllık Schengen vizesi var mı?
Ah, evet! Hayal değil, 5 yıllık Schengen vizesi var. Bu, maceracı ruhlara Avrupalı sokaklarda uzun uzun yürüme özgürlüğü. Ama herkese değil, biraz şans, biraz güven lazım. "Ah, bir Paris bir de Berlin," dedirtir insana.
2. 90 günlük vize nasıl uzatılır?
90 gün dediğin nedir ki? Göz açıp kapayıncaya kadar geçer. Uzatmak istersen, başvuru yolun yine seni bekler. Fakat öyle, kolayca olmaz; bir gerekçe, belki de bir "zorunluluk" göstermen gerekir. Acil işler ya da tıbbi sebepler iyi bahaneler olur. Yoksa "kısmet değilmiş" diyerek memlekete dönmek gerekecek.
3. Almanya'da 5 yıllık vize nasıl alınır?
Biraz titizlik, biraz da düzen sevenlerin ödülüdür Almanya. 5 yıllık bir vize almak mı istiyorsun? O vakit kendini ispat etmelisin; önce bir iş ya da eğitim bağı, sonra bir Schengen sicili… Almanya, sadakati sever, belgelerle dost olmaktan hoşlanır. Her şeyi eksiksiz hazırlarsan, vize kapısını uzun uzun açık bırakabilir.
4. En uzun vizeyi hangi ülke veriyor?
En uzun vizeyi veren ülke? Kimileri Fransa der, kimileri Hollanda. Ama öyle uzun bir ilişki, hep güvenle, geçmişteki seyahatlerinle gelir. Dikkatli gezginlere, sabırla sınır kapısını aşanlara uzun süreli vizeler dağıtılır. Fransa ise bu konuda bir adım öne çıkıyor.
5. 5 yıllık Schengen vizesi kaç TL?
Ah, bu güzelliğin bir bedeli var elbette! 2024'te fiyatlar değişebilir, ama 5 yıllık vize için başvuru ücreti, standart bir Schengen vizesinin birkaç katı olabilir. Elinde tek bir Schengen başvurusu varsa bile, ücreti 100-150 Euro civarı; ama ömürlük vizeler için bir ömür boyu hazırlık yaparsın.
6. Schengen vizesi kaç TL 2024?
2024'te Schengen vizesi mi? Standart ücret ortalama 80 Euro olsa da; her ülke, her başvuru merkezi kendi komisyonunu, harçlarını ekler. Toplamda 90-100 Euro'yu gözden çıkaracaksın, şairane bir Avrupa yolculuğuna giden bu kapı için.
7. Schengen vizesi için bankada ne kadar para olmalı 2024?
Öyle bir banka hesabı göstermelisin ki, "Ben bu yolculuğu hakkıyla yaparım!" desin. 2024’te bu tutar genellikle günlük en az 60-70 Euro’luk bir bakiye demek. Yani bir aylık seyahatin varsa 2000 Euro civarı bir meblağ görmek isterler. Ama emin ol, paranın varlığı kadar, belgelerin düzeni de önemlidir.
8. 3 yıllık Schengen vizesi ile kaç gün kalınır?
3 yıllık olsa da, bir Schengen vizesi asla 90 günü geçmez. Dolu dolu 3 yıl boyunca, her 180 günde bir 90 gün hakkın var. Yani Avrupa’nın içinde ayak basmadığın toprak bırakmamak istiyorsan, üç ay kal, üç ay dön kuralına alışacaksın.
9. Multi vize kimlere verilir?
Multi vize, çok seyahat edenlere, güvenilir gezginlere verilir. Avrupalı dostların, "Gel, yine gel," diyorsa, seni çoktan multi vizeli yapmışlardır bile. Ticaretle uğraşanlar, uzun soluklu iş bağlantısı olanlar ve disiplinli seyahatçiler bu vizeyi alır.
10. En kolay Schengen vizesi hangi ülke veriyor?
Ah, kolay Schengen vizesi almak isteyenler Fransa’ya ya da Hollanda’ya uğrasın. Hollanda “çabuk ve hızlı” derken, Fransa “dürüst ol, seninleyim” der. Her ikisi de Schengen’i çok sevenler için birer misafirperver komşu olur.